Competition 2nd. prize, March 2012
Location: Tartu, Estonia
Client: City of Tartu
Area: 21,000sqm
Architect: Héctor Mendoza + Boris Bezan + Mara Partida
Collaborators: Oscar Espinosa + Olga Bombač

Funnels
New building should integrate in historical context and at the same time to be unique, representative and contemporary. This formal conflict is resolved in one hand by respecting the historical shape of the block and using mineral soft-tone facade materials, but on the other hand, applying the formally contemporary gesture of  a funnel incisions to resolve urban and functional aspects.
To integrate with the historical city block structure, the height of the cornice of the building is also used in the whole new building. The roof slope toward the river is lowered to syntonize with the existing neighbour buildings.The pedestrian access to the library – museum complex is planed from all directions. With allowing direct access from all surrounding streets, the building is made strongly accessible and inviting.