Status: Completed on june 2014
Competition 1st. prize, June 2011
Location: Mänttä, Finland
Budget: EUR 19,000,000.00
Area: 5,700sqm

Client: Serlachius Fine Arts Foundation
www.serlachius.fi

Architect:

Héctor Mendoza + Mara Partida + Boris Bezan. (design architects)
Oscar Fabian Espinosa Servin, Olga Bombač, Elsa Bertran, Mariona Oliver (project team)

Local partners:
Huttunen-Lipasti-Pakkanen Architects Oy, Helsinki, Finland
www.h-l-p.fi
Pekka Pakkanen (chief designer)
Uula Kohonen, (project architect)
Risto Huttunen, Jorma Kuparinen, Francesc Palomeras, Tiia Ettala, Seppo Tusa, Petri Herrala, Satoshi Ohtaki (project team)

Project Manager:
Pöyry CM Oy
www.poyry.com
Lauri Blom, Project Manager
Hannu Pellinen, Project Engineer
Raimo Nerg, Construction Supervisor

Structural Consultant:
A-Insinöörit Oy
www. ains.fi
Launo Laatikainen, Engineer
Juhani Nurmi, Engineer

HVA-Consultant
AIRIX Talotekniikka Oy
www.fmcgroup.fi
Erkko Aattela, HVA-Engineer
Petri Anttila, HVA-Engineer

Electrical Consultant
Sähkötekniikka Kari Siren Oy
www.sahkotekniikka.fi
Kari Siren,  Electrical Engineer
Juha Siren, Electrical Engineer

Fire Consultant
Pöyry Finland Oy
Timo O. Salmi

Landscape Architect
Maisemasuunnittelu Hemgård
www.hemgard.fi
Gretel Hemgård, Vilja Larjosto

Geo Consultant
Ramboll Finland Oy
www.ramboll.fi
Timo Raitanen, Geo Engineer

Sign design
Petitcomite
www.petitcomite.net
Joaquim Massana i Esteve
Yolanda Martin

Construction company
Jämsän Kone- ja Rakennuspalvelu Oy

Heat and Plumbing
Jämsän Vesi ja Lämpö Oy

Ventilation
MHS-Asennus Oy

Electricity
Are Oy

Wooden structural elements
Late-Rakenteet Oy

Metal and glass facades
Teräselementti Oy

Wooden and glass interiors
Inlook

Photos: Pedro Pegenaute
Tuomas Uusheimo


The site is understood as a green plateau where the manor’s monolithic figure stands imposingly along a landscape axis, sloping gently to the banks of Lake Melasjärvi.
The strategy consists in placing the building out of the zone in between the manor, the plateau-park and the Taavetinsaari island, in mimicking the new building within the forest, and finally in respecting the recently renovated park, as well as the formal garden design.
The new premises are located in parallel to the access, manor and garden axis, on the west side of the principal axis. It uses the parameters of topography and distance to accommodate the program. In this sense the Joenniemi Manor keeps being the dominant built structure of the area.
The location of the new entrance reinforces the existing spacious access yard as access plaza of the whole intervention.
The outside spatial quality is brought inside the new building. The heart of the building - foyer and restaurant - have the best view towards the lake and the island similar to the existing house main areas.
The simple horizontal body of the extension building gathers all main areas in one great plateau: entrance, foyer, connection and exhibitions which facilitates visitors’ orientation.
The new building is organized by a spacious foyer, placed at the same level of the ground floor of the manor. This space obtains visual continuity between outside and inside by introducing incisions of landscape to the main building body.
To allow flexibility of exhibitions layout, the structure of the building is part of the façade liberating the whole space. All walls in the exhibition zone can be used for exposing.
The project as a densified abstract forest.
The forest in the placement where the new building will be constructed is conceptually transformed in an abstract way of parallel frames. In one hand they define the overall geometry of the new building, but at the same time they also allow transversal permeability. The result is that the parallel pattern of the structural frames is maintained from outside and inside structuring the whole building. The use of wood is a reference to the local industry’s history.