Location: Mäntta, Finland
Budget: 500 000 eur
Length: 53m

Client:
Gösta Serlachius Art Foundation
www.serlachius.fi

Architect:
Boris Bežan + Héctor Mendoza Ramirez + Mara Partida Muñoz
Collaborators: Oscar Fabian Espinosa Servin, Olga Bombač, Jure Kolenc

Local Architect:
Huttunen-Lipasti-Pakkanen Architects Oy, Helsinki, Finland
www.h-l-p.fi
Pekka Pakkanen, Chief Designer
Petri Herrala, Architect

Project Manager
Pöyry CM Oy
www.poyry.com
Hannu Pellinen, Project Manager

Structural Consultant:
A-Insinöörit Oy
www. ains.fi
Launo Laatikainen, Engineer
Nurmi Juhani, Engineer

Electrical Consultant:
Sähkötekniikka Kari Siren Oy
www.sahkotekniikka.fi
Juha Siren, Electrical Engineer

Landscape Architect
Maisemasuunnittelu Hemgård
www.hemgard.fi
Gretel Hemgård, Vilja Larjosto

Geo Consultant
Ramboll Finland Oy
www.ramboll.fi
Timo Raitanen, Geo Engineer

Construction company: Jämsän Kone- ja Rakennuspalvelu Oy

Metal structure: Normek Oy

Wooden elements: Verdek Oy

An important part of the experience of visiting Serlachius Museum Gosta and its new extension is the enjoyment of the exterior spaces and natural landscapes on the surroundings, including the Island Taavetinsaari in Lake Melasjärvi.

The garden around Johanemi shows a relevant visual axis connecting the island and the manor house. Following that axis, at the lake, there used to be a wooden bridge connecting both lands. The new bridge emerges from main land grounds at the same point where the disappeared bridge started. This new structure reaches the island without middle water columns, allowing not only visual respect of original water column foundation, but also permitting that in case of high-water (case every 10 years) a small boat can go underneath it.

The tectonic aspect of the new bridge is guided by the idea of using a single material with the quality of combining structure strength, geometry, finishing aspect, and durability through the years. In that sense, corten steel also offers a good visual matching with landscape and other elements found around Gosta museum. Long lasting wood will be used for walking surface and railings in order to offer a softer feeling while crossing the bridge or when stopping at the middle point in order to enjoy the vista.
In a conceptual way, the new bridge borrows some of the main features and sensibilities of historical bridge. One example of that is the place to sit and enjoy the view at the middle of the old bridge. New bridge elaborates woodwork on the sides, so balustrade adapts its shape to become a bench place for visitors. At that point visitors have the chance to stop a minute, enjoy and continue their journey.